Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΥΜΕΡΙΚΟΥ ΠΗΛΟΥ-Tania Podoleanu-Έργα τους


Η Καλλιτέχνης λέγεται Τania Podoleanu και είναι από το Ισραήλ.Αυτά που βρήκα και μου άρεσαν πολύ είναι τα Ηamsa της.Αυτό που βλέπετε στην πάνω φωτογραφία.
Και λίγα λόγια για τo Hamsa ,γιατί είχα ξαναδεί και δεν ήξερα τι ακριβώς σημαίνει.Όσοι έχετε διάθεση διαβάστε τα.
Είναι ένα φυλαχτό σε σχήμα χεριού και το σχέδιο του παρουσιάζεται σε πολλές κοινωνίες σε όλη την ιστορία.Κάποιοι λένε ότι προϋπήρχε του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού,και στην wikipedia και του Χριστανισμού,γράφει.
Στο Ισλάμ είναι γνωστό και ως΄΄το χέρι της Φατιμά΄΄για να τιμήσει την κόρη του προφήτη Μωάμεθ.Oι Μεσοανατολίτες Χριστιανοί το  αποκαλούν ΄΄το χέρι της Παναγίας΄΄ , αναφερόμενοι  στην Παναγία,και οι  Εβραίοι αναφέρονται σε αυτήν ως το χέρι της Miriam σε ανάμνηση της βιβλικής Miriam , η αδελφή του Μωυσή και του Ααρών .
Το μοτίβο αυτό του Hamsa είναι πολύ δημοφιλές στους Εβραίους και Μέση Ανατολή αλλά το http://judaism.about.com/od/judaismbasics/a/whatisahamsa.htm γράφει ότι είναι δημοφιλές και στην Βόρεια Αφρική.
Επειδή έχω μπερδευτεί λιγάκι ρίξτε και εσείς αν θέλετε να πληροφορηθείτε μία ματιά και στα δύο site
Πάντως το σίγουρο είναι ότι το φυλαχτό αυτό είναι για να προστατεύει από το κακό μάτι.Και το συγκεκριμένο αυτό μοτίβο του χεριού συναντάται σε κοσμήματα ή διακοσμητικά τοίχου.


Η καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει πολυμερικό  πηλό,εκτός από κοσμήματα,σε αρκετά αντικείμενα,όπως σε αλατιέρες,βαζάκια,πιρούνια,κουτάλια κ.α.


 Αυτό που δεν είχα δει είναι που το χρησιμοποίησε σε ρολόγια και για τετράγωνα πλαστικά που πλαισιώνουν τους  διακόπτες και ανάβουν το φως,και δεν το είχα σκεφτεί.Είναι ωραία ιδέα.
Αυτά που φτιάχνει θα τα δείτε εδώ:http://www.flickr.com/photos/tania_dp/

Και μιας που μιλάμε για Ηamsa,ενώ έψαχνα στην αναζήτηση της google για hamsa,έπεσα σε ένα πολύ όμορφο blog.Το xeirosepixeirimata.blogspot.gr.Της Κυριακής-Κορίνας Δημητρουλάκη.
Είδα ένα πολύ όμορφο και καλοδουλεμένο hamsa από και ένα πολύ όμορφο κύκνο από σύρμα αλλά και άλλα πολύ όμορφα πράγματα.
Εγώ είδα πιο πολύ τις μεταμορφώσεις που έχει κάνει σε διάφορα αντικείμενα.πορτατίφ,ζωγραφισμένα μπουκάλια,και κάτι άλλο που μου άρεσε πολύ,δίσκοι βινυλίου κομμένοι σε σχέδια με τρυπάνι dremel και ζωγραφισμένοι.
Και όλες τις αναρτήσεις της τις ανεβάζει με μία ποιητική και συγγραφική διάθεση,που δίνουν μία ξεχωριστή καλλιτεχνική πνοή στα έργα της,και στον αναγνώστη που τις διαβάζει μία ιδιαίτερη γοητεία...http://xeirosepixeirimata.blogspot.gr/2013/05/hamsa-hand.html
Να στε καλά,σας χαιρετώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου